Английски текстове с български превод
По автор
По заглавие
По тематика


Испански текстове с български превод
По автор
По заглавие
По тематика


Английски текстове без превод
По автор
По заглавие
По тематика


Испански текстове без превод
По автор
По заглавие
По тематика

Фьодор Тютчев (1803 — 1873)

Фьодор Тютчев Фьодор Тютчев (Фёдор Иванович Тютчев, 5 декември 1803 г. — 27 юли 1873 г.) е руски поет, обикновено определян като третия велик представител на романтизма в Русия след Александър Пушкин и Михаил Лермонтов. В последните си години той е известен привърженик на славянофилството.

Докато е жив, Тютчев е слабо известен като поет. Неговите 300 къси стихотворения са единствените текстове, писани от него на руски, като всяко пето всъщност е превод. Той гледа на стихотворенията си като на „дреболии“, незаслужаващи изследване, преглед или публикуване. Обикновено не се опитва да ги записва, а когато го прави, често губи листовете. Николай Некрасов, изброявайки руските поети през 1850, споменава Тютчев като един от най-талантливите сред „второстепенните поети“. Едва през 1854 е отпечатана първата му стихосбирка, която е подготвена от Иван Тургенев без никаква помощ от автора.

През 1846 Тютчев, който е от стар благороднически род, среща Елена Денисиева, по-млада от него с повече от двадесет години, и установява с нея незаконна връзка. След като му ражда три деца, тя се разболява от туберкулоза. Малка сбирка от стихове, посветени на Денисиева, е смятана за най-изтънчената любовна лирика на руски език. Написани под формата на драматични диалози и умело използващи необичайни ритми и рими, те са пропити с чувство на подтиснато отчаяние.

[от Уикипедия, свободната енциклопедия]

Стихове

В превод на  Ангел Веселинов

Она сидела на полу   [ru-bg] 
В небе тают облака   [ru-bg] 


В превод на  Димитър Горсов

Фонтан   [ru-bg] 
Над виноградными холмами   [ru-bg] 
Она сидела на полу   [ru-bg] 


 Фьодор Тютчев в Мрежата
 Станете ни почитател във Фейсбук
 Двуезична библиотека
Към началото на библиотеката