Английски текстове с български превод
По автор
По заглавие
По тематика


Испански текстове с български превод
По автор
По заглавие
По тематика


Английски текстове без превод
По автор
По заглавие
По тематика


Испански текстове без превод
По автор
По заглавие
По тематика

Стефан Бонев (1961 — 2016)

Стефан Бонев Стефан Бонев е роден в Сливен е на 4 април 1961 г. През детството и юношеството си живее и учи в Силистра. Висше образование завършва в София. През 1987 г. се премества в Пловдив, където живее и до днес. Последователно работи във вестниците „Провинция“, „Свобода“ и „Марица“. През 1997 г. става пресаташе на Община Пловдив. Съучредител на популярната и до днес Асоциация на специалистите по комуникации в общините (АСКО). От 1999 г., в продължение на 2 управленски мандата, изпълнява подобни функции и в Общинския съвет в Пловдив. Понастоящем работи като главен експерт в общинския отдел „Култура“.

Първите си разкази Стефан Бонев публикува във вестниците „Технически авангард“, „Студентска трибуна“, „Вечерни новини“, „Народна младеж“ и „Стършел“, а по-късно и в „Труд“. Автор е на сборниците "Разкази за двама" (2005), "Изпит по летене" (2009), който печели награда "Пловдив", и "Пред прага на храма" (2012), която преди година излезе и в електронен формат (epub). Негови разкази са публикувани в две антологии в САЩ през 2003 г. ("Thresholds" и “Two lines", в превод от Зоя Маринчева). Разказът му "Стареца" влиза през 2010 г. в сборник на "Булвест 2000" с тестове за кандидатстване след 7 кл., а "Късогледство" е даван за превод на чешки на държавен изпит в ПУ "П. Хилендарски". Друг негов разказ, „Писмо за надежда“, през 2013 г. попада като единствен художествен текст в пособието „Текстове и задачи за развитие на четивни умения”, създадено по Програмата за международно оценяване на учениците - формат PISA (Programme for International Student Assessment), а творбата на Бонев „Клошарят“ е включена в помагалото за подготовка за изпита по български език и литература след 7-ми клас на издателство „Азбуки – Просвета“, озаглавено „Трансформиращ преразказ? Това е лесно!“.

През 2011 г. разказът му „Агенция „Среден пръст“ печели специална награда в конкурса „Писането е лудост“ на мюнхенското мултимедийно издание „Public Republic“. Бонев организира свой експериментален литературен конкурс, носещ името "Недоизречено", който стартира за първи път през 2012 г. във фейсбук. Следват още две издания, проведени в Пловдив, с учениците на Ателието по творческо писане в Езикова гимназия „Иван Вазов“ и сред 11-класниците на Гимназия с хуманитарен профил „Св. св. Кирил и Методий“, за които Бонев печели втора награда „Пловдив“.

През октомври 2013 г. вестник „Труд“ обяви Стефан Бонев за един от успелите българи, като му отдели цяла страница в хартиеното си издание. В началото на 2014 г. заедно с морската поетеса Мариела Русева, организира четвърто издание на „Недоизречено“ във Варна. През септември 2014 г. финишира петото национално издание, а в момента е в ход шестото – в пловдивската Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери“, предизвикано от самите ученици.

Стефан Бонев умира на 27.04.2016 г. в Пловдив.

В края на 2016 г. пловдивското Университетско издателство към ПУ „П. Хилендарски“ издава двуезичния сборник „Разкази за двама“ с 22 негови разкази с превод на руски език от Татьяна Рындина.


Разкази

В превод на руски език — Татьяна Рындина

Чарли   [bg-ru]  
Племето на горящите глави   [bg-ru]  
Моя малка Марта   [bg-ru]  
Надежда за пролет   [bg-ru]  
Дъждовното момиче   [bg-ru]  
Сянката   [bg-ru]  
Корените на света   [bg-ru]  


В превод на чешки език — Станислава Бикова

Късогледство   [bg-ch]  

В превод на гръцки език — Мария Филипова-Хаджи

Ковчегът на малкия стар Ной   [bg-gr]  

В превод на холандски език — Юлия Вълкова

Стареца   [bg-hl]  


 Стефан Бонев в Мрежата
 Последната книга на Стефан Бонев
Разкази за двама

двуезичeн сборник с разкази с превод на руски език от Татьяна Рындина
 Двуезична библиотека
Към началото на библиотеката