Английски текстове с български превод
По автор
По заглавие
По тематика


Испански текстове с български превод
По автор
По заглавие
По тематика


Английски текстове без превод
По автор
По заглавие
По тематика


Испански текстове без превод
По автор
По заглавие
По тематика

Льоконт дьо Лил (Leconte de Lisle — La France)

Льоконт дьо Лил Шарл Мари Рене Льоконт дьо Лил (22 октомври 1818 г. — 17 юли 1894 г.), подписвал творбите си просто Льоконт дьо Лил, е френски поет, един от главните представители на парнаското течение. Творчеството му е основано на принципа, че творецът не бива да взема отношение по злободневни въпроси и не бива да изразява собствените си чувства. В това отношение Льоконт дьо Лил е убеден противник на Виктор Юго, чието кресло във Френската академия той заема след смъртта на автора на "Клетниците" през 1885 г.

Льоконт дьо Лил е роден на днешния остров Реюнион, в Индийския океан, където прекарва детството и една част от юношеството си. Дивата природа, наред с античните сюжети, са основни теми в творчеството му. Остатъка от живота си прекарва в Париж. Силно разочарован от резултатите от революцията през 1848 г. и от съдбата на Парижката комуна през 1871 г., Льоконт дьо Лил загърбва напълно социалните борби. Придобива литературна известност с публикуването на "Антични стихотворения" през 1852 г., след които излизат "Варварски стихотворения" (1862) и "Трагични стихотворения" (1884). Известен е с преводите си на множество древногръцки автори и на Хораций, "най-гръцкият измежду латинските поети".

През 1885 г. му е присъдена пожизнената титла "Принц на поетите", която ще бъде наследена от Пол Верлен. Льоконт дьо Лил е избран за член на Френската академия на 11-ти февруари 1886 г.

Характерни за поезията на Льоконт дьо Лил са съвършенството на стихотворната форма, строгостта на стила, непоклатимата трагичност на сюжетите. Тя представя човека в пълната му нищожност пред стихиите на природата.


Стихове

В превод от френски език - Тодор Червенков

La Panthère noire — Черната пантера   [fr-bg] 
Le colibri — Колибрито   [fr-bg]  
Les Elfes — Елфите   [fr-bg]  


 Льоконт дьо Лил в Мрежата
Wikipédia  
Википедия  
 Станете ни почитател във Фейсбук
 Двуезична библиотека
Към началото на библиотеката