Английски текстове с български превод
По автор
По заглавие
По тематика


Испански текстове с български превод
По автор
По заглавие
По тематика


Английски текстове без превод
По автор
По заглавие
По тематика


Испански текстове без превод
По автор
По заглавие
По тематика

П. К. Яворов (1878 — 1914)

П. К. Яворов Пейо Крачолов Яворов (1 януари 1878 г., Чирпан — 29 октомври 1914 г., София) е български поет-символист, смятан за един от най-големите поетични таланти на България на 20 век.

Той е един от видните членове на кръга "Мисъл", сътрудник и редактор на сп. Мисъл заедно с д-р Кръстев, П. П. Славейков и П. Ю. Тодоров. Дълъг период от живота и творчеството му са тясно свързани с освободителното движение в Македония. Бил е телеграфо-пощенец в различни селища, редактор, библиотекар и драматург на Народния театър в София. Bъв връзка с литературните си интереси пътува в чужбина — Нанси, Женева, Виена и Париж.

Публикувал е стихосбирките "Стихотворения" (1901 и 1904), "Безсъници" (1907), и антологичната "Подир сенките на облаците" (1910 и 1914), мемоарно-биографичните книги "Гоце Делчев" (1904) и "Хайдушки копнения" (1909), пиесите "В полите на Витоша" (1910) и "Когато гръм удари, как ехото заглъхва" (1912).

Поетът завършва живота си със самоубийство след редица житейски сътресения, най-голямото от които самоубийството на съпругата му Лора и последвалите подозрения към него, загубата на зрението му и отчуждението на приятелите му.

На негово име е наречен връх на о-в Ливингстън в Антарктика.


Стихове

В превод на  Михаил Зенкевич

Арменци   [bg-ru] 


В превод на  Кадрие Джесур

Дни в нощта   [bg-tr] 


 П. К. Яворов в Мрежата
Уикипедия  
LiterNet  
 Станете ни почитател във Фейсбук
 Двуезична библиотека
Към началото на библиотеката