Английски текстове с български превод
По автор
По заглавие
По тематика


Испански текстове с български превод
По автор
По заглавие
По тематика


Английски текстове без превод
По автор
По заглавие
По тематика


Испански текстове без превод
По автор
По заглавие
По тематика

Христо Смирненски (1898 – 1923)

Христо СмирненскиХристо Смирненски (роден Христо Димитров Измирлиев, Смирна е другото име на град Измир, 17 септември 1898 — 18 юни 1923) е изтъкнат български поет, сатирик и преводач, ярък представител на постсимволизма в българската литература. Основна тема в творчеството му е социалната справедливост.

Христо Смирненски е роден в град Кукуш, днешна Гърция на 17 септември 1898г. След опожаряването на родния му град, той се премества със семейството си в крайните източни квартали на София. Работи известно време като вестникар и репортер, а също и като писар. Литературната му дейност започва още в гимназиалния курс, когато той пише хумористични стихотворения. Известен е като Христо Смирненски или като Ведбал (другия му псевдоним). Въпреки ранната си смърт (на 25-годишна възраст), той се слави като доста продуктивен автор — едно от последните издания на събраните му съчинения се състоят от осем тома. Възхваляван от лявата литературна критика (и заради социалистическите идеи в творчеството си), но определен от съвременните му консервативни литературоведски кръгове като автор на „приложна поезия“, Смирненски е забележителен поет, неговата поезия е устремна, текстовете му имат изповеден характер и най-характерното за тях е тържественото и празнично усещане за една необходима промяна в света, огорчението от суровата действителност и готовността за борба за промяна. Неговите произведения са актуални и днес и са обект на обществен дебат (напр. „Приказка за стълбата“) и на търсения на литературната критика.

Името на Христо Смирненски носи морският нос „Смирненски“ на Остров Робърт, Южни Шетлъндски острови, Антарктика. Къщата на Смирненски в София е била превърната в музей през 1959г., но е затворена през 2004г., защото от много години не ѝ е правен ремонт и е опасна за посещения. Всички артефакти от музея са преместени и се съхраняват във фондовете на Националния литературен музей. През юни 2013г. по повод 90 години от смъртта на великия поет беше възстановен неговия гроб, по инициатива на гражданско сдружение "Епископ Йосип Щросмайер" с любезното съдействие на столичната община.

[от Уикипедия, свободната енциклопедия]

Разкази

Приказка за стълбата   [bg-gr]  


 Христо Смирненски в Мрежата
 Станете ни почитател във Фейсбук
 Двуезична библиотека
Към началото на библиотеката