Английски текстове с български превод
По автор
По заглавие
По тематика


Испански текстове с български превод
По автор
По заглавие
По тематика


Английски текстове без превод
По автор
По заглавие
По тематика


Испански текстове без превод
По автор
По заглавие
По тематика

Хенри Уодсуорт Лонгфелоу (1807 — 1882)

Хенри Уодсуорт Лонгфелоу Хенри Уодсуорт Лонгфелоу (Henry Wadsworth Longfellow) е американски поет и преводач. Най-известните му творби са „Ездата на Пол Ревир“, „Песента на Хайяуата“ и „Еванджелин“. Той също е първият американец, който превежда „Божествена комедия“ на Данте Алигиери и е един от петте члена на групата позната като „Домашните поети“.

След като прекарва известно време в Европа, той става преподавател в Bowdoin College, а след това в Харвард. Първата му голяма стихосбирка е „Гласовете на нощта“ (1839), както и „Балади и други поеми“ (1841). Лонгфелоу се отказва от преподавателската работа през 1854, за да се посвети изцяло на писателска дейност и преводачество.

Лонгфелоу пише предимно лирични поеми, известни със своята музикалност и често представящи митологически истории или легенди. Той става най-известният американски поет на своето време и има успех и в чужбина. Въпреки това многократно го критикуват, че имитира европейските стилове (например, намират общи черти между „Песента на Хайяуата“ и карелския епос „Калевала“). Едгар По дори го обвинява в плагиатство. Независимо от всичко, поетът си остава любим на много поколения читатели, особено с поемата „Песента на Хайяуата“, изградена върху устния епос на коренното население от алгонкинската езикова група (Оджибуе или Чипеуа).

[от Уикипедия, свободната енциклопедия]

Стихове

В превод от английски език — Тодор Червенков

Excelsior   [en-bg] 


 Х. У. Лонгфелоу в Мрежата
 Станете ни почитател във Фейсбук
 Двуезична библиотека
Към началото на библиотеката