Английски текстове с български превод
По автор
По заглавие
По тематика


Испански текстове с български превод
По автор
По заглавие
По тематика


Английски текстове без превод
По автор
По заглавие
По тематика


Испански текстове без превод
По автор
По заглавие
По тематика

Едмънд Спенсър (Edmund Spenser — UK)

Едмънд Спенсър Едмънд Спенсър (1552, Лондон, Англия — 13 януари 1599, Лондон, Англия) е виден английски поет, поет лауреат, най-известен със своята епична поема "Кралицата на феите", възхваляваща посредством фантастична алегория династията Тюдор и кралица Елизабет I (Глориана).

През 1579 г. Спенсър издава първия си том с поезия, посветеният на сър Филип Сидни Календарът на пастира, състоящ се от 12 стихотворения, съответстващи на 12-те месеца. Творбата започва и завършва с жалбите на Колин Клаут през януари и декември. Останалите стихотворения са за любовта, поезията и религията. Април съдържа възхвала на кралицата на пастирите Елиза (Елизабет I). Календарът на пастира се счита за своеобразен пролог към най-голямата творба на Спенсър "Кралицата на феите".

Езикът на Спенсъровата поезия е преднамерено архаичен, напомнящ по-ранни творби като Кентърбърийските истории на Джефри Чосър, комуто Спенсър дълбоко се възхищава.

Спенсър използва специфична поетична форма наречена Спенсърова строфа в няколко творби, включително "Кралицата на феите". Състои се от осем реда ямбичен пентаметър, а последният ред е хексаметър, известен като александрина. Римата е следната: ababbcbcc.

Спенсъровият сонет е нещо средно между Петрарковия (италиански) и Шекспировия (английски) сонет. Подобно на Шекспировия сонет се състои от три четиристишия и двустишие, но в традицията на Петрарка, заключението е следствие от тезата изразена в четиристишията. Римата се различава от Шекспировия сонет: abab bcbc cdcd ee.

[от Уикипедия, свободната енциклопедия]


Стихове

В превод от английски език  — Красимир Тенев

Из "Аморети"
Сонет 34   [en-bg] 


 Едмънд Спенсър в Мрежата
Уикипедия  
Wikipedia  
 Станете ни почитател във Фейсбук
 Двуезична библиотека
Към началото на библиотеката