Английски текстове с български превод
По автор
По заглавие
По тематика


Испански текстове с български превод
По автор
По заглавие
По тематика


Английски текстове без превод
По автор
По заглавие
По тематика


Испански текстове без превод
По автор
По заглавие
По тематика

Албер Самен (Albert Samain — La France)

Албер Самен Албер Самен (3 април 1858 – 18 август 1900) е френски поет и писател, който се причислява към "младото поколение" символисти в литературата. Той е един от основателите на прочутото литературно списание "Mercure de France". В началото на 90-те г. се сближава с кръга на "авангардистите" в Париж. Чете свои стихове в кабаре "Черният котарак". Първата му стихосбирка "В градината на инфантата" (1893) му донася голям успех, а през 1896 г. бива избран за "крал на поетите", веднага след Пол Верлен. Но "По края на вазата" (1898) — втората му книга, остава почти незабелязана. Умира през 1900 г. от туберкулоза. Третата посмъртна стихосбирка "Златната колесница" излиза от печат 1901 г. През 1902 г. излиза "Повести и приказки", a през 1924 г. — събрани съчинения на А. Самен в три тома.

Скоро след смъртта му, в началото на 20-ти век, критиката започва да се занимава усилено с него, посвещават му много статии и монографии и го обявяват за "феномен от края на 19-ти век, който не само че събаря предишните литературни канони, но променя самото поетическо мислене" [Наталья Притузова].

Поезията му е силно повлияна от Бодлер, както и донякъде от Верлен. Стиховете му се отличават с изискано проста форма и прозрачна чистота на езика. Камий Сен-Санс (Camille Saint-Saëns) написва музика към стиховете му (1902 — 1906). Албер Самен е един от любимите автори на Д. Дебелянов.


Сонети

В превод от френски език — Красимир Тенев

Мъртъв град   [fr-bg] 


 Албер Самен в Мрежата
Wikipédia  
Википедия  
 Станете ни почитател във Фейсбук
 Двуезична библиотека
Към началото на библиотеката